Óra hírek - orahirek.jss.hu
Óra hírek » Cikkek » Egy igényes óratok kialakítása
Egy igényes óratok kialakítása

Ordering writing work in our company, you are guaranteed to get a unique work written in the best traditions of the genre. With us, you can not fear for the low uniqueness of the text. Only original and fresh approach that is our motto with write my papers. Your introduction is a preview of what readers can expect to hear in your essay.

Ha az órát egy emberi testhez hasonlítanánk, az óraszerkezet lenne az agy, a számlap az arc és a tok a test. Egy óra tokja a benne foglalt szerkezet közvetlen kifejezése. Ez az a része az órának, amit megérintünk, az a rész, ami hozzáér a bőrünkhöz. Ezért harmonikus alakjának kell lennie, sugároznia kell egy bizonyos érzékiséget, közvetítenie kell ennek jelenlétét, és tükröznie kell viselője csuklójának formáját.

Egy igényes szobor elkészítéséhez, ami maga az igényes óratok, a legmagasabb színvonalra van szükség minden szempontból: az esztétikában (harmonikus formák, körvonalak és anyagok); a technikában (robosztus, a szerkezet tökéletes megvédése a víztől, párától, portól és szennyeződésektől); az ergonómiában (viselet komfort) és az órás mesterségben (kitűnő kivitelezés).

A legelső rajzoktól kezdve egyeztetnek a mérnökökkel, hogy a formatervező ötleteit precíz tervvé dolgozzák át. Egy igényes óratok számos részből áll össze: középső részből, ami egy vagy több darabban készül, a hátlapból, a foglalatból és a szíjtartó fülekből.

 

óratok

 

Ma több különböző technológia létezik, amelyek rendkívül kifinomult, digitálisan irányított gépeket használnak az egyes részek mikron pontosságú megformálásához. Ennek ellenére az emberi szem és kéz ellenőrzik a munka összes állomását, és fejezik be az egyes részek elkészítését. A középső részt, amely az óratok fő része, egy aranyrúdból, vagy acéldarabból vágják ki (anyagfelhasználástól függően még más technológiákkal is). A tok hátulját egy acél- vagy aranylemezből vágják ki. Ezek a részek ezután gépről gépre, munkaasztalról munkaasztalra haladnak előre a folyamatban, ahol fokozatosan nyerik el végső formájukat. Minden darabot különös gonddal vágnak, csiszolnak, hő kezelnek, fúrnak, miközben újra és újra megvizsgálják őket. A különböző ellenálló képességek kőbe vannak vésve, mivel az aprólékos folyamatok során nem engedhető meg egyetlen hiba sem.

 

óratok 2

 

A kész részeket összegyűjtik, összeforrasztják vagy összeragasztják, majd ultrahang segítségével tisztítják. Ezután lecsiszolják őket, mielőtt tükörfényűre polírozzák, vagy szatinálják. A mű kápráztató formát ölt. A tok hátuljába belegravírozzák a márkanevet, az óra technikai specifikációit, eredetét, egyedi sorszámát és a kollekció nevét. Néhány óratokot hagyományos technikával díszítenek, mint a gravírozás vagy a zománcozás. Másokat drágakövekkel raknak ki.

Technikailag tökéletes, esztétikailag hibátlan, így a kész tok már kerülhet az órás mesterhez, aki belehelyezi az óraszerkezetet. A mű életre kel.

 

óratok 3

 

 

Az óratok elkészítésében résztvevő foglalkozások:

  • Formatervező, stylist
  • Prototípuskészítő
  • Csiszoló
  • Gravírozó
  • Zománcozó

 

Forrás : Fondation de la Haute Horlogerie